Blog jako platforma pro družinovou kroniku?

Př™emýťlím, jak oživit tradici družinových kronik. Kronika je v družinách stále více nepopulární – psaní zabere spoustu ěasu (ten je př™ece možné využít daleko efektivně›ji, to vám poví každý skautík). Pokud se v družině› nenajde pravý nadťenec – pisatel, nemá cenu družinu do družinové kroniky ani nutit. Energie na „psaní kroniky“ se skuteěně› nechá využít daleko lépe. I o výchovném př™ínosu by se nechalo úsp웻ně› spekulovat.

Jenže každý „starý skaut“ ví, jak senzaění je listovat zápisy v kronikách a vzpomínat na bláznivá léta nadťení, romantiky a dobrodružství, kamarádství a klukovin. To, co kdysi byla otrava se po letech stává úžasným pokladem.

I proto se mé myťlenky stále ubírají na web, konkrétně› mě› napadla myťlenka družinových weblogů. Blog je k zápiskům o družinových akcích naprosto senzaění. Dokazovat myslím netř™eba. Nejen, že jejich texty budou př™ístupné vždy a vťem ělenům družiny ěi oddílu (o ěemž se dle zkuťeností s družinovou ba ani oddílovou kronikou nikomu nemůže ani snít), ale také si budou moci poěíst rodiěe i př™íznivci skautingu (oddílu), co víc, také naťi budoucí nováěci (např™íklad po tom, co od kamaráda – hrdého ělena družiny na svůj zápis – dostanou link).

Př™edpokládám, že oddíl provozuje jeden weblog, ve kterém se mísí akce vťech družin. Zda zař™adit kroniku oddílovou je otázka do pranice a nedokáži na ni odpově›dě›t.

Myslím, že užití poěítaěe je pro kluky nejen př™irozené, ale stále má nádech zábavy. U mladťích ělenů je umě›ní zacházet s poěítaěem v komunitě› kamarádů stále „ctě›né umě›ní“. Možnost interakce (komentář™e – „Lidé si moje zápisky ětou“) by mohla být dalťím z hnacích motorů pro takovou ěinnost.

Nechám nápad projít oddílovou radou a uvidíme. Weblog družinovou kroniku nespasí (spíťe ji nechá v poklidu zemř™ít). Možná by ťlo jen o zajímavý experiment. Snad pouze o výchovnou ukázku možnosti užití internetu. Vťe samozř™ejmě› stojí na nadťení a možnosti př™ístupu k internetu. Zdá se vťak, že v družinách se vždy najde jedinec, který k webu př™ístup má. A nenajdete snad jediného skautika bez oběasného př™ístupu k poěítaěi.

3 komentáře u „Blog jako platforma pro družinovou kroniku?“

  1. hmm…docela dobrej nĂĄpad, za zkouĹĄku určitě stojĂ­. Jen nevim jestli je to bude bavit (je to psanĂ­ jako psanĂ­…)

  2. Sice taky nevĂ­m, ale je to psanĂ­ a psanĂ­ na počítači… ;-)

  3. Taky to ted v oddile zvazujeme. Je to asi jedina moznost. Pokud tedy nechci psat kroniku sam. Myslim, ze ma cenu jak druzinovy blog (kronika), tak i oddilovy.

Komentáře nejsou povoleny.

Exit mobile version
%%footer%%