Metafyzická hádanka

Musí snad kvě›tina dumat proč je kvě›tinou? Nebo pes, co je jeho úkolem, jako psa? Všichni živoěčichové tedy žijí v plnosti krom člově›ka – ten, jak se zdá, postrádá smysl své existence a neustále jej hledá. A protože mysl není schopna plnosti Boží, tedy žití kontemplace v Bohu, který je naplně›ním života člově›ka, nemůže být člově›k úplným.
Je-li člově›k nejvyšší bytostí na této zemi, pak je jediný, který se musí ptát po svém naplně›ní. Je k tomu odsouzen. Jakýkoli nižší tvor či vě›c př™eci má naplně›ní právě› ve službě› člově›ku.

Šestá scestná úvaha Jiř™ího Dě›deěka

Zatímco dř™ív jsme možná vě›dě›li, co teď, teď už jenom nevíme, co dř™ív. A jen víme, co potom, jenže když pak potom př™ijde, nevíme již, co jsme vě›dě›li př™edtím, nežli se potom stalo teď.

Rozhodně› však ani s tím, co jsme vě›dě›li dř™ív, jsme nevě›dě›li, co dř™ív, tak jako s tím, co víme teď, stejně› nevíme, co teď. A tak zbývá jen doufat, že až to vše jednou př™ičteme k tomu, co budeme vě›dě›t potom, dozvíme se konečně›, co teď, aniž bychom tápali, co dř™ív.

Ale co potom?

Př™evzato z knížky: Jiř™í Dedeček – Ob웾ník

Kaťpárek a Spejbl v ř™íťi pimprlat

Možná jste si vťimli, pravdě›podobně› vťak ne – Mezi wraty se objevila celá knížka v elektronické podobě›.

Původní knihu př™inesl kolem roku 2000 (tedy možná to bylo 2001) na Silvestra kosteleckého spolěa Lukáť Holub. Na ťílený hlody v př™íbě›hu Spejbla, Kaťpárka a havního hrdiny Vládi v podání Franka Wainga se jen tak nezapomíná. Protože již knížka není k sehnání (a to ani v knihovně›), rozhodl jsem se nascanované texty rozeznat na OCR a po mírných úpravách nechat je k pot웻ení ťiroké veř™ejnosti. Zdůrazňuji, že jsem tak uěinil výluěně› z tohoto důvodu.

Pokud po knize chcete pátrat, vydalo ji Západoěeské nakladatelství v roce 1969 – to jsem jeťtě› nebyl na svě›tě› a svě›tlo svě›ta nespatř™il ani známý Spejblův „kolega“ Hurvínek (dnes populárně›jťí a známě›jťí než Spejbl).

Takže: vzhůru do ětení!

Pátá scestná úvaha Jiř™ího Dě›deěka

…Nu což, výjimka potvrzuje pravidlo.

Pomiňme fakt, že ně›která pravidla jsou potvrzována tolika výjimkami, že se naskýtá otázka, jsou-li to vůbec jeťtě› pravidla, a tažme se radě›ji, ěím že je potvrzeno samo pravidlo o tom, že výjimka potvrzuje pravidlo. A tu docházíme k závě›ru, že právě› tou výjimkou, kdy urěité pravidlo ke svému zdůvodně›ní žádnou výjimku nepotř™ebuje.

A proto zmíně›né pravidlo nemá v praxi žádný význam.

Dě›deěek, Jiř™í. Ob웾ník. Praha: Stř™edoěeské nakladatelství a knihkupectví, 1990. str. 57.

Komunikace „naslepo“

Nedá mi, abych sem nevložil ěást z vydař™eného blogerského př™íspě›vku Binárního Ládina. Doporuěuji k př™eětení, stojí za to:

Sám mám nevalné zkuťenosti s tímto druhem komunikace naslepo, kdy ělově›k vůbec netuťí, kdo mu naslouchá, pokud mu vůbec ně›co naslouchá. Jednou jsem takhle nazdař™bůh komunikoval s neznámou inteligencí v Carrefouru, když jsem do krabice s nápisem „Na vaťe př™ání, námě›ty a př™ipomínky“ vhodil lísteěek s textem, „Př™eju si svě›tový mír“ a ono to k niěemu nevedlo.

Zaěnu filtrovat emaily

Asi zaěnu filtrovat emaily – a to podle klíěových slov, které v tě›le obsahují: „udě›lej“, „potř™ebuju“, „poťli“, „nemohl by jsi“.

Update: I když: to by mi zase nechodily žádný emaily! :-D

Mám dost třetího tisíciletí

Často mi chodí od kamarádů různé humorné fotografie či texty. Většinou se pousměju a rovnou mažu. Ale tento email mě fakt dostal.

Pozn. Člověk se většinou směje tomu, v čem se sám pozná. ;-)

###Mám dost třetího tisíciletí protože:

1) se pokouĹĄĂ­m zadat svĂŠ heslo i na mikrovlnou troubu.

2) ptĂĄm se svĂ˝ch kolegĂš vedle u stolu e-mailem, zda majĂ­ chuĹĽ jĂ­t na pivo a oni odpovĂ­ e-mailem ‚O.K. Dej mi jeĹĄtě pět minut.

3) mám 15 různých telefonních čísel, abych se dovolal svojí tříčlenné rodině.

4) denně v práci hovořím s lidmi z jiného kontinentu, ale ještě jsem si letos nepopovídal(a) se svým sousedem.

5) si koupím nový počítač a za týden je zastaralý.

6) důvod, proč ztrácím kontakt se svými přáteli je, že ovládám jejich e-mailové adresy.

7) jiĹž neznĂĄm tarif za poĹĄtovnĂ­ znĂĄmku.

8) většinu vtipů, které znám, jsem četl(a) v e-mailech.

9) uvádím jméno firmy, když jsem večer doma a zvednu telefon.

10) z domova se pokouším volat přes nulu.

11) jdu do prĂĄce za tmy a za tmy se vracĂ­m domĹŻ.

12) mĂ­ rodiče o mně říkajĂ­: ‚pracuje s počítačem‘.

13) čtu si tento článek a neustále přikyvuji.

14) právě přemýšlím, komu můžu tuto zprávu dále poslat.

UĹž nepřemýťlĂ­m. Prostě jsem zadal(a) VaĹĄe adresy…
a o tom to je….

Note: Respekt

ěŒtu Reflex s Respektem

Tedy ne že bych mě›l respekt k ěasopisu Relex, jedná se o dvě› periodika, která v knihovně› vyhledávám (krom odborného tisku a Literárních novin). Každopádně› ta dvojsmyslnost mě› zaujala.

Exit mobile version
%%footer%%