Za obchodním centrem Jeťtě›d

Lukáť Beran se na stránkách Archiwebu zamýšlí nad plánovanou demolicí obchodního domu Ještě›d v Liberci. Ȍlánek uzavírá steskem odrážejícím situaci architektury v Ȍeské Republice.

…Takovýmto labyrintickým prostorem je i Ještě›d. Nehodí se proto k rozmístě›ní regálů dle systému prodeje společnosti Tesco Stores, koncipovaného jistě› neméně› psychologicky, ovšem zcela bez ohledu na místo. Navíc Ještě›d nevyplňuje svůj pozemek do posledního metru, což se dnes jeví jako zcela neodpustitelné. Dojemný relikt ideálů o lidském soužití nahradí (jediná, nenechme se mýlit) univerzální budova, starý dobrý nekonečný prostor. Obávám se, že půjde o dvouhektarový a dvoumiliardový junk-space, pro kterýžto termín Rema Koolhasse navrhuje Jana Tichá český ekvivalent brakový prostor /5. V developerském ráji českých mě›st se nám toto slovní spojení ještě› bude hodit. (celý článek)

Ať cheme nebo ne, nemůžeme př™eskočit padesát let vývoje svě›tové architektury a musíme si pě›kně› a poctivě› projít vším tím hnojem a myšlenkovou, jen na ekonomice závislou, strohostí. Vztah společnosti k architektuř™e se nevychová jen hezkými obrázky v časopisech. Je dán úhrnem obecně›-společenského vývoje. Do té doby budeme nadále bourat jedinečné budouvy a na jejich místo stavě›t ty brakové, domy bez hodnoty.